Bingons historia

I Sverige så startar vår bingo historia på 1960-talet då Gunnarstorp IF arrangerade det första bingospelet i Sverige. Man vet inte riktigt exakt om bingons historia. Men vissa menar på att det uppfans under 1500-talet i Italien.

Namnet i Italien för bingo var ”Lo Giuoco del Lotto D’Italia” Däremot när bingon kom till USA så blev nament ”Beano”. Det sägs att namnet kom efter att folk sagt fel när det spelade Beano. Så tillslut blev namnet just Bingo.

Bingon kommer till Sverige
Bingon kom till Sverige på 60-talet och tillslut tilläts spel om pengar. Vilket ökade dess popularitet och bingohallar startades runtomkring i landet. Sen kom även Bingolotto och det gjorde att bingo fick sitt stora genombrot i Sverige. Idag är inte den vi förknippar med bingolotto nämligen Leif ”loket” Olsson kvar, idag är det Rickard Olsson som jobbar på Bingolotto.


Nätbingons framfart

På senare år har bingo online vuxit fram. Vilket till en stor del beror på den kvinnliga spelmarknaden. Traditionella onlinespel som Casino och Poker spelas till största del av män. Men runt 90% av alla bingospelare är kvinnor.
Det är främst yngra som spelar bingo och använder bingo bonus på nätet. Dessutom har bingorummen blivit en social plattform med communitys, chattrum och sidospel.

Bingon – strängt kontrollerat
Bingoarrangemang och bingoutrustning, såväl fysiskt som på nätet är strängt kontrollerat av Lotteriinspektionen och Länsstyrelsen.

Bingospelen är helt automatiserade och numren slumpas fram. Datan måste sen lagras, för Länsstyrelsen kontrollerar sedan numren.

Svebico

Sveriges Bingoarrangörers Centralorganisation eller Svebico som de heter grundades 1980. De representerar de flesta bingohallarna i Sverige.

De verkar för bingons utveckling, samt i frågor rörande spelmissburik. Bingon är även viktig för många föreningar, då det är deras största inkomstkälla.

Vilket även är samma situation för Svenska Spel, problemet är att idrotten blir bidrags beroende av spelverksamheter.